معرفی رشته زیست شناسی

مجموعه: علمی
به این مطلب امتیاز دهید

 

  • معرفی رشته زیست شناسی
  •  

    


    معرفی رشته زیست شناسی

    مجموعه: معرفی رشته های تحصیلی

     

     

    معرفی رشته زیست شناسی

     

     

    هدف:


    هدف این شاخه شناخت جانداران میکروسکوپی و مسائل مختلف مربوط به زندگی آنهاست.

     

    علم میکروبیولوژی در مورد چگونگی استفاده بهینه از میکروارگانیسم ها و جلوگیری از ضررها و زیانهایی که میکروارگانیسم ها می توانند به حیات انسانها، دامها و نباتات وارد کنند، بحث می کند.

     

    در گذشته به میکروبها شیطانهای نامرئی می گفتند اما امروزه باید به آنها فرشته های نامرئی بگوییم چرا که اگر میکروارگانیسم ها در چرخه حیات، وظیفه خویش را انجام ندهند، زندگی تمام موجودات از نباتات و حیوانات گرفته تا انسان به زوال کشیده می شود.

     

    و باز بخشی از این میکروارگانیسم ها هستند که با ایجاد انواع بیماریهای عفونی زندگی بشر را به خطر می اندازند مانند “ابولا” که یک بیماری ویروسی ناشناخته بود و در آفریقا تعداد زیادی از افراد را به کشتن داد و یا “ایدز” که بشر را تا آستانه سال ۲۰۰۰ عاجز و ناتوان کرده است. بی شک نمی توان به نقش مهم میکروارگانیسم ها در هستی اعتقاد داشت و از اهمیت کاربرد رشته میکروبیولوژی که به عنوان بررسی میکروارگانیسم ها می پردازد، غافل ماند.

     

     

    ماهیت:


    اما میکروارگانیسم ها که اساس و پایه علم میکروبیولوژی را تشکیل می دهند، چه هستند؟

     

    میکروارگانیسم ها موجودات ریز ذره بینی مانند: باکتریها، ویروسها، قارچهای میکروسکوپی و ژرتوزوئرها هستند که با چشم غیرمسلح دیده نمی شوند.

     

    علم میکروبیولوژی که گرایشی از علم زیست شناسی است به بررسی و مطالعه میکروارگانیسم ها می پردازد. در این علم ارتباط میکروارگانیسم ها با خودشان و همچنین با موجودات عالی تر مانند انسان، حیوانات و گیاهان مورد بررسی قرار می گیرد.

     

    رشته میکروبیولوژی که با میکروارگانیسم ها یعنی موجودات ریز ذره بینی سروکار دارد، دو جنبه مهم دارد. یکی مبارزه با میکروارگانیسم های خطرناک و بیماری زا که حیات انسانها، حیوانات و گیاهان را به خطر می اندازند و میکروبیولوژیست با شناسایی روش و مسیر ایجاد بیماری ها می تواند این مسیر را متوقف کرده و از چرخه و سیر بیماری جلوگیری کند و جنبه دیگر استفاده بهینه و مناسب از میکروارگانیسم ها برای تولید مواد غذایی و تبدیل بهینه صنایع غذایی مثل تهیه پنیر، ماست و یا حتی نان و همچنین تولید داروهای پزشکی و دامپزشکی می باشد.

     

    اهمیت این رشته با توجه به نیاز صنایع غذایی و تخمیری به کارشناسان این رشته، نیاز علوم پزشکی و دارویی، نیاز سازمان های محیط زیست و مبارزه با آلودگی آن، نیاز کشاورزی و دام پروری، نیاز دانشگاه ها به مدرس و محقق و … به خوبی روشن می شود.

     

     

    گرایش های مقطع لیسانس:


    گرانش میکروبیولوژی یکی از پنج گرایش رشته زیست شناسی سلولی و ملکولی است. اما لازم به توضیح است که …

     

     

    علم میکروبیولوژی گرایشهای مختلفی دارد که عبارتند از:


    الف) گرایش پزشکی. در این گرایش میکروبهایی که برای انسان بیماری زا هستند و چگونگی فعالیت آنها بررسی می شود. البته این گرایش قسمت کوچکی از علم میکروبیولوژی را به خود اختصاص می دهد چرا که از میان میکروبهای شناخته شده فقط حدود ۱۷۰ نوع میکروب، بیماری زا هستند و بقیه میکروبها تاکنون شناخته شده اند، میکروبهایی مفید می باشند.

     

    ب) میکروبیولوژی غذایی. بسیاری از مواد غذایی مثل ماست یا پنیر به یاری میکروبها تولید می شوند.

     

    ج) میکروبیولوژی صنعتی. در این گرایش از میکروبیولوژی از میکروبهای مفید برای تولید مواد صنعتی مانند اسیدها و کمپوست میکروبی (تهیه کود به یاری مواد زاید و زباله ها) استفاده می شود. همچنین از میکروبها در رفع آلودگی های محیط زیست استفاده می گردد.

     

     

    آینده شغلی، بازار کار، درآمد:


    میکروبیولوژی پایه و اساس بسیاری از علوم از قبیل: بیوشیمی، بیوتکنولوژی، زنتیک و پزشکی است.

    برای مثال یکی از پایه های مستحکمی که پزشکی بر روی آن استوار است، میکروبشناسی است. چون علم میکروبشناسی است که توانسته است در مقابل حملات سهمگین بیماری های بسیار خطرناک و جهانگیر مانند فلج اطفال و یا طاعون با تشخیص، درمان و یا تهیه واکسن و راههای اساسی و موثر در اختیار بشر قرار دهد و باز علم میکروبشناسی است که باید راهی برای نجات انسان از چنگال بیماریهای عفونی جدید پیدا بکند.

    یکی از کاربرهای رشته میکروبیولوژی حداقل در بعد سنتی، تشخیص بیماری است چون در آزمایشگاههای تشخیص طبی محققان عمدتاً با بیماریهای عفونی میکروارگانیسم ها سروکار دارند یعنی یا بطور مستقیم به تشخیص میکروارگانیسم ها می پردازند یا به تشخیص آثار حیاتی آنها می پردازند که نهایتاً این آثار حیاتی ما را به سوی یک میکروارگانیسم هدایت می کند مثل ترشح یک آنزیم یا تبدیل قند به اسید که در این موارد ما خود میکروارگانسم را نمی بینیم اما از آثار حیاتی آن می توانیم تشخیص دهیم که با چه میکروارگانیسمی سروکار داریم و این میکروارگانیسم چه بیماری را ایجاد کرده است. با توجه به اینکه متاسفانه امروزه دنیا با خطر شیوع مجدد بیماریهای میکروبی قدیمی و شیوع بیماریهای جدید روبرو است رشته میکروبیولوژی در پیشگیری و جلوگیری از بیماری کاربرد دارد مثل علم واکسینه لوژی که علم جدیدی است و وظیفه آن ساخت واکسنها و سرمهای مختلف می باشد. مواد غذایی و تولید مواد غذایی مختلف اثر میکروارگانیسم ها بسیار قابل توجه است. همچنین رشته میکروبیولوژی در کشاورزی بطور بسیار وسیعی در تشخیص آفات گیاهی، مبارزه با آفات گیاهی و ایجاد مقاومت گیاهی نسبت به آفات (ایجاد گیاهانی مقاوم به آفات و حشرات) مورد استفاده قرار می گیرد.

    در صنایع و معادن نیز برای استخراج فلزات سنگین و در تصفیه نفت در گوگردزدایی از نفت مورد استفاده قرار می گیرند. همین استفاده از رشته میکروبیولوژی در گوگردزدایی بسیار مهم است چون در تصفیه نفت مرحله گوگردزدایی بسیار گران تمام می شود. اما میکروارگانیسم هایی هستند که گوگرد را در خودشان تثبیت می کنند و جدا می شوند و به این وسیله می توان بهترین نفت بدون گوگرد را خیلی ارزان به دست آورد.

    در محافظت از محیط زیست نیز میکروارگانیسم هایی هستند که تصفیه فاضلابها و مبارزه بیولوژیک با عفونتها آلودگی های فاضلابی مورد استفاده قرار می گیرند و آب سالم و در حقیقت بدون آلودگی تحویل می دهند همچنین در آلودگیهای نفتی میکروبهای نفت خواری هستند که پارافین و خود نفت را به عنوان مواد غذایی استفاده می کنند و توده ای سلولی می سازند که مورد مصرف تغذیه آبزیان را از بین می برد، تبدیل به یک ماده غذایی می کنند که مورد استفاده آبزیان قرار می گیرد. تبدیل به یک ماده غذایی می کنند که مورد استفاده آبزیان را از بین می برد، تبدیل به یک ماده غذایی می کنند که مورد استفاده آبزیان قرار می گیرد. تا حدودی نیز همین کار در خلیج فارس برای تصفیه آلودگی چاههای نفتی کویت انجام گرفت.

    حتی در صنعت نساجی نیز این علم به یاری بشر آمده است و به تازگی در صنعت نساجی از میکروارگانیسم ها برای تثبیت نشاسته و آهار دادن پارچه استفاده می شود.

    فعالیت در مراکز میکروب شناسی، کارشناسی علوم آزمایشگاهی، بررسی آلودگی های میکروبی مواد غذایی اعم از فرآورده های گیاهی و دامی، صنایع غذایی مراکز تشخیص بیماری میکروبی، ویروس، عوامل و فرآورده های تخمیری و … نمونه هایی از توانایی های فارغ التحصیلان گرایش میکروبیولوژی است.

    سازمان ها و مراکزی مانند وزارت بهداشت و درمان، آزمایشگاه های پاتولوژی و میکروب شناسی بیمارستان ها، بیماری های دامی (دام پزشکی). آزمایشگاه های تشخیص طبی، صنایع غذایی مختلف و کارخانه های کنسروسازی، نوشابه سازی، عصاره گیری میوه ها، عرقیات و صنایع گوشتی و …

    همه و همه محل هایی هستند که فارغ التحصیلان این رشته می توانند در آنها مشغول به کار شوند.

     

     

    ظرفیت پذیرش کل و گرایش مختلف:


    طی سه سال تحصیلی ۷۵ تا ۷۸ بطور متوسط در هر سال ۲۸ نفر داوطلب در رشته میکروبیولوژی پذیرفته شده اند.

    توانایی های جسمی، علمی، روانی و … مورد نیاز و قابل توصیه

     

     

    الف) توانایی علمی:دانشجوی این رشته باید در درس زیست شناسی بخصوص در بخشهایی که به علوم سلولی مولکولی می پردازد و شیمی قوی و توانا باشد.

    به هر حال فارغ التحصیلان دیپلم تجربی در این رشته موفق ترند.

     

     

    ب) توانایی جسمی:

     

     

    ج) علاقمندیها: صبر و حوصله و عشق و علاقه دو نکته اساسی برای موفقیت در رشته میکروبیولوژی است که تمام استادان و دانشجویان این رشته به آن اشاره می کنند چرا که تحقیق در آزمایشگاههای میکروبیولوژی و کشت دادن یک میکروب نیازمند صبر و حوصله است و تحقیق در مورد بیماریهای میکروبی و مبارزه با آنها عشق و علاقه ای وافر می طلبد. این علاقه باید از دو جهت باشد، یکی علقه به مسائل زیستی و دیگری علاقه به کارهای آزمایشگاهی (نظیر کشت میکروارگانیسم ها)

     

    دانشجوی این رشته باید از دو توانایی مهم برخوردار باشد که یکی از آنها حافظه ای قوی است چون بیشتر مطالب این رشته تئوری است و دوم قدرت تجزیه و تحلیل است چرا که اگر دانشجویی نتواند از اطلاعاتی که در حافظه اش جمع کرده است، بهره برداری مناسب کرده و تحلیل مناسبی داشته باشد، مثل یک کامپیوتر خاموش می ماند که هیچ استفاده ای از آن نمی شود.

     

     

    د) توانایی مالی:


    وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر: (کارشناسی ارشد و …)

    رشته های مشابه و نزدیک به این رشته:

    زمین شناسی- علوم سیاسی – جامعه شناسی و علوم اجتماعی

     

     

    وضعیت نیاز کشور به این رشته در حال حاضر:


    در مورد موقعیتهای شغلی این رشته : در حال حاضر کارشناسان میکروبیولوژی به عنوان نیروهایی که مسلط به تکنیکهای میکروبیولوژی هستند در پژوهشگاه نفت برای تحقیق بر روی میکروبهای نفت خوار یا گوگردزدایی، در بخش صنایع غذایی در کارخانه های کنسروسازی و کمپوت سازی و در صنایع بهداشتی مشغول به کار هستند اما مسلم است کسی که در رشته میکروب شناسی مدرک لیسانس دارد، باید در کنار یک کارشناس یا متخصص که دارای تحصیلات عالی تری است کار بکند اما اگر دانشجوی این رشته به مدارج بالاتر تحصیلی دست پیدا کند، علاوه بر به دست آوردن اطلاعات جدیدتر، می تواند موقعیتهای شغلی بهتر و متنوع تری داشته باشد.

    دکتر همتی نیز با اشاره به موارد فوق می گوید: کاربرد این رشته آنقدر گسترده است که قابل ذگر نیست برای مثال محقق این رشته از یک سوی می تواند به بررسی کاربرد سلاحهای میکروبی و راههای پیشگیری از این سلاحها بپردازد و از سوی دیگر می تواند در کارخانه های عطرسازی به ساخت عطرهای خوشبو به یاری میکروبها مشغول باشد.

    دکتر همتی همچنین در مورد امکان داشتن شغل آزاد در این رشته می گوید: تهیه لوازم آزمایشگاهی مورد نیاز در این رشته یکی از شغلهایی است که بعضی از فارغ التحصیلان میکروبیولوژی جذب آن می شوند و در این زمینه خدمات شایسته ای انجام می دهند.

    طیبه جلیلی دانشجوی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی دانشگاه تهران نیز در مورد موقعیتهای شغلی این رشته می گوید: رشته میکروبیولوژی موقعیتهای شغلی متنوعی دارند که از ان جمله می توان به فعالیت در موسسه استاندارد و یا آزمایشگاههای کارخانجات تهیه مواد بهداشتی و غذایی در جهت تشخیص کیفیت و سلامت این مواد از نظر عدم آلودگی میکروبی (بیماری زا یا مولد فساد) اشاره کرد.

    همچنین عده ای از فارغ التحصیلان در مراکز تهیه مواد دارویی مانند تهیه آنتی بیوتیک ها کار می کنند چرا که از برخی میکروارگانیسم ها مانند کپکها و اکتیومیست ها می توان برای تهیه بعضی از آنتی بیوتیک ها مثل پنی سیلین ها و استرپتومایسین استفاده کرد و بالاخره کارخانجات تهیه اسیدها مانند اسید بوتریک و اسید استیک و حلال ها مانند الکل و استون و مراکز تهیه واکسن مانند موسسه رازی و انستیتو پاستور ایران می توانند مراکز جذب فارغ التحصیلان این رشته باشند.

    میکروبیولوژی یا زیست شناسی سلولی مولکولی
    گاه می شنویم که از رشته میکروبیولوژی با عنوان زیست شناسی سلولی مولکولی یاد می شود. برای مثال در برخی از قسمتهای دفترچه ها راهنمای آزمون سراسری سازمان سنجش آموزش کشور از این رشته با عنوان زیست شناسی سلولی مولکولی یاد شده است و به همین دلیل تعدادی از داوطلبان آزمون سراسری تصور می کنند که رشته میکروبیولوژی همان رشته علوم سلولی مولکولی است و در نتیجه هنگام انتخاب رشته با مشکلاتی روبرو می شوند.

    دکتر محمدی درباره تفاوت مابین این دو رشته می گوید: در حقیقت علم میکروبیولوژی سلول (به اصطلاح چگونگی کارکردن و سوخت و ساز بدن سلول) صحبت می شود، در واقع ساختار سلول به عنوان یک میکروارگانیسم مورد بررسی قرار می گیرد، اما این باعث نمی شود که دو رشته فوق را یکی بدانیم چون علوم سلولی مولکولی از حیطه فعالیتهای بیرونی میکروب خارج شده و وارد فعالیتهای درونی آن می شود، در حالیکه در علم میکروبیولوژی تاثیرات بیرونی میکروارگانیسم ها مطالعه می شود. برای مثال شما در علم میکروبیولوژی نگاه می کنید که میکروارگانیسم مورد نظر شما نظر شما چه نوع بیماری ایجاد کرده و از روی آثار بیماری حدس می زنید میکروارگانیسمی را که بررسی می کنید، چه نوع میکروبی است.

    دکتر محمدی همچنین در مورد نام رشته میکروبیولوژی می گوید: با توجه به این که امروزه علوم بسیار ریز، جزئی و تخصص شده است، بهتر است که دو علم میکروبیولوژی و علوم سلولی و مولکولی در کنار یکدیگر و با نام تخصصی خود به علم زیست شناسی خدمت بکنند نه اینکه یک علم، دیگری را احاطه بکند. مثلاً اگر بخواهیم میکروبیولوژی را زیر مجموعه ای از علوم سلولی و مولکولی بدانیم، اشتباه است چون بعضی از اوقات علوم سلولی و مولکولی کاری به میکروارگانیسم ها ندارد و در مورد سلولهای یوکاریوتی یا سلولهای انسانی صحبت می کند.

    

    چند دقیقه با دانستنی ها


    • آمپول ضد بارداری استخوان‌ها را سست می‌کند


    • آیا 2012 پایان کار دنیا خواهد بود؟


    • اعلام برترینهای سیرتعالی مرکزکیفیتهای برتر


    • بیماریهای غیرواگیر عامل60درصدمرگها


    • حشرات چگونه مسیرخودراپیدامی کنند؟


    • زمان برگزاری آزمون مهندسی حرفه‌ای

    http://www.beytoote.com/scientific/introduction/introducing-field-biology.html

    کلمات کلیدی : آمپول آیا اعلام بیماریهای حشرات زمان معرفی  (ایجاد (به (بیماری (تهیه (دام (نظیر (کارشناسی )   آب آبزیان آثار آزاد آزمایشگاه آزمایشگاههای آزمایشگاهی آزمایشگاهی، آزمون آستانه آفات آفریقا آلودگی آلودگیهای آمده آموزش آن آن، آنتی آنزیم آنقدر آنها آنهاست آهار آورد آوردن آینده ابولا اثر اجتماعی احاطه اختصاص اختیار ادامه ارتباط ارزان ارشد از از اساس اساسی است است است، استادان استاندارد استخراج استخوان‌ها استرپتومایسین استفاده استوار استون استیک اسید اسیدها اش اشاره اشتباه اصطلاح اطفال اطلاعات اطلاعاتی اعتقاد اعم افراد البته التحصیلان الف) الکل اما امروزه امکان ان انتخاب انجام اند اند، اندازند انسان انسان، انسانها، انسانی انستیتو انواع اهمیت اوقات اکتیومیست اگر ای ایجاد ایدز ایران این اینکه ب) با بارداری باز بازار باشد باشد باشد، باشند باعث بالاتر بالاخره باکتریها، باید بحث بخش بخشهایی بخشی بخصوص بخواهیم بدانیم بدانیم، بدن بدون بر برای برتر برترینهای برخوردار برخی برد، برداری بررسی برگزاری بسیار بسیاری بشر بطور بعد بعضی بقیه به بهتر بهترین بهداشت بهداشتی بهره بهینه بوتریک بود بود؟ بپردازد بکند بکند بکنند بگوییم بی بیرونی بیشتر بیمارستان بیماری بیماریهای بین بینی بینیم بیوتکنولوژی، بیوتیک بیوشیمی، بیولوژیک تئوری تا تاثیرات تازگی تاکنون تبدیل تثبیت تجربی تجزیه تحصیل تحصیلات تحصیلی تحصیلی تحقیق تحلیل تحویل تخصص تخصصی تخمیری تر ترشح ترند تری تشخیص تشخیص، تشکیل تصفیه تصور تعداد تعدادی تغذیه تفاوت تمام تهران تهیه توان توانا توانایی تواند توانسته توانند توانیم توجه توده توصیه توضیح تولید تکنیکهای ج) جامعه جانداران جدا جدید جدیدتر، جدیدی جذب جزئی جسمی جسمی، جلوگیری جلیلی جمع جمله جنبه جهانگیر جهت حاضر حاضر حافظه حال حالیکه حتی حداقل حدس حدود حدودی حرفه‌ای حشرات) حقیقت حلال حملات حوصله حیات حیات، حیاتی حیطه حیوانات خارج خاموش خدمات خدمت خطر خطرناک خلیج خوار خواری خواهد خوبی خود خودشان خوشبو خویش خیلی د) داد دادن دارای دارد دارد، دارند داروهای دارویی دارویی، داریم داشت داشتن داشته دام دامها دامپزشکی دامی دامی، دانستنی دانشجوی دانشجویان دانشجویی دانشگاه داوطلب داوطلبان در درآمد درباره درس درمان درمان، درونی دست دفترچه دقیقه دلیل دنیا دهد دهند دهند دهند، دهیم دو دوم دکتر دیده دیپلم دیگر دیگری ذره ذگر را رازی راهنمای راههای راهی رشته رشته رشته، رفع روانی روبرو روش روشن روی ریز ریز، زا زاید زباله زمین زمینه زنتیک زندگی زنید زوال زیادی زیانهایی زیر زیست زیستی ساخت ساختار ساز سازمان سازند سازی سازی، سال سالم سراسری سرمهای سروکار سست سلاحها سلاحهای سلامت سلول سلول) سلولهای سلولی سنتی، سنجش سنگین سه سهمگین سوخت سوی سیاسی سیر سیرتعالی سیلین شاخه شایسته شده شغل شغلهایی شغلی شغلی، شما شناخت شناخته شناسایی شناسی شناسی مجموعه شناسی، شنویم شود شود شود، شوند شوند شک شیطانهای شیمی شیوع صبر صحبت صنایع صنعت صنعتی ضد ضررها طاعون طبی طبی، طلبد طی طیبه ظرفیت عاجز عالی عاملدرصدمرگها عبارتند عدم عده عرقیات عشق عصاره عطرسازی عطرهای عفونتها عفونی علاقمندیها علاقه علاوه علقه علم علم، علمی، علمیدانشجوی علوم عمدتاً عنوان عوامل غافل غذایی غیرمسلح غیرواگیر فارس فارغ فاضلابها فاضلابی فرآورده فرشته فساد) فعالیت فعالیتهای فقط فلج فلزات فوق قابل قارچهای قبیل قدرت قدیمی قرار قسمت قسمتهای قند قوی لازم لوازم لوژی لیسانس لیسانس ما مابین ماده ماست مالی ماند ماند مانند ماهیت مبارزه متاسفانه متخصص متنوع متنوعی متوسط متوقف مثال مثل مثلاً مجدد مجموعه محافظت محقق محققان محل محمدی محیط مختلف مختلف مختلفی مدارج مدرس مدرک مراکز مراکزی مربوط مرحله مرکزکیفیتهای مسائل مستحکمی مستقیم مسلط مسلم مسیر مسیرخودراپیدامی مشابه مشغول مشکلاتی مصرف مطالب مطالعه معادن معرفی مفید مقابل مقاطع مقاوم مقاومت مقطع ملکولی مناسب مناسبی مهم مهندسی مواد موارد موثر موجودات مورد موسسه موفق موفقیت موقعیتهای مولد مولکولی می میان میوه میکروارگانسم میکروارگانیسم میکروارگانیسمی میکروب میکروب، میکروبشناسی میکروبها میکروبهای میکروبهایی میکروبی میکروبی، میکروبیولوژی میکروبیولوژیست میکروسکوپی می‌کند ناتوان ناشناخته نام نامرئی نان نباتات نتواند نتیجه نجات ندارد ندهند، نزدیک نساجی نسبت نشاسته نظر نفت نفتی نفر نقش نمونه نمی نه نهایتاً نوشابه نوع نکته نگاه نیاز نیازمند نیروهایی نیز نیست ها ها) ها) ها، های هایی هدایت هدف هدف هر هستند هستند؟ هستی همان همتی همه همچنین همین هنگام هیچ و وارد وافر واقع واکسن واکسنها واکسینه وزارت وسیعی وسیله وضعیت وظیفه ویروس، ویروسها، ویروسی پاتولوژی پارافین پارچه پاستور پایان پایه پذیرش پذیرفته پردازد پردازد، پردازند پروری، پزشکی پزشکی) پنج پنی پنیر پنیر، پژوهشگاه پیدا پیشگیری چاههای چرا چرخه چشم چند چنگال چه چون چگونه چگونگی ژرتوزوئرها کار کار، کاربرد کاربرهای کارخانجات کارخانه کارشناس کارشناسان کارشناسی کارهای کارکردن کاری کامپیوتر کرد کرد کرده کسی کشاورزی کشت کشتن کشور کشیده کل کمپوت کمپوست کنار کند کند کند  کند، کنسروسازی کنسروسازی، کنند کنند، کنند؟ کنید کنید، که کود کوچکی کویت کپکها کیفیت گاه گذشته گران گرانش گرایش گرایشهای گرایشی گردد گرفت گرفته گسترده گفتند گوشتی گوگرد گوگردزدایی گوگردزدایی، گوید گیاهان گیاهانی گیاهی گیاهی، گیرد گیرد گیرد، گیرند گیری یا یاد یاری یعنی یوکاریوتی یک یکدیگر یکی

     

    

    سلفی بازیگران

    دانلود فیلم Ted 2012

    آگهی های استخدامی

    دانلود برنامه Telegram

    پورتال خبری

    

    فال حافظ اصلی

  • مطالب علمی جدید
  •  

    در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :